MEGKEZDTÜK AZ ÁRVÍZI VÉDEKEZÉST BUDAPESTEN

A következő napokban a Duna vízszintemelkedése várható. Társaságunk még a magasabb vízállás megérkezése előtt megkezdte a felkészülést az árhullám fogadására.

MEGKEZDTÜK AZ ÁRVÍZI VÉDEKEZÉST BUDAPESTEN hír képe

Először mindig a föld alatti csatornarendszerben kezdjük a védekezést. Szakembereink átvizsgálták a főgyűjtőket és ellenőrizték a vészkiömlő nyílások akadálymentes zárhatóságát. Ez különösen fontos, hiszen ha hordalék kerül a zárószerkezet alá, akkor a zsilip résnyire nyitva marad és a Duna vize befolyhat a rendszerbe, onnan pedig a városba. Idáig 7 helyen már lezártuk a zsilipeket a csatornában és a felszínen is megkezdtük a védekezést. A XXII., Kastélypark utcai aluljáróban és a III., Kossuth üdülőparton egy-egy ún. védvonali áttörést agyagos töltéssel zártunk le. 

Természetesen, ha szükséges, azonnal további védelmi lépéseket teszünk. Naprakész riasztási listánk alapján, bármikor növelhető a védekezésbe bevonható munkatársaink száma.

Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2013-ban, amikor 891 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost. 

(Budapest Főváros Önkormányzata még 1946-ban bízta a főváros árvízvédelmét az FCSM-re. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését.  A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.)